Is klassikaal trainen passé?

Marco da Cruz Laranjeira is Senior Trainer bij Coniche en schreef een blog over klassikaal vs digitaal trainen.

Laatst kreeg ik een artikel van Forbes voorgeschoteld, waarin werd gesteld dat het klassikaal trainen passé is en dat online een blijvertje is. Er werden legio voorbeelden genoemd om de dikgedrukte headlines te onderbouwen. Kort samengevat: het kan allemaal sneller, efficiënter, goedkoper en de meeste werknemers vinden het ook fijner, dus een no-brainer. Als trainer moet ik bekennen dat ik ook de voordelen zie van online opleiden. Ik heb geen reistijd, breng mijn kinderen wat vaker naar school, de koffie is altijd lekker en ik werk in een vertrouwde omgeving. Daarnaast lopen mijn trainingen minder uit. Maar zal dit nou echt altijd zo blijven? Ik zal niet de enige zijn die zich afvraagt hoe de opleidingswereld er post-corona uitziet. Maar om te stellen dat het fysiek trainen en coachen helemaal passé is gaat mij een beetje te ver.

Wat mij opvalt aan het artikel zijn vooral de voordelen voor de organisatie. Het is goedkoper, sneller en efficiënter. The corporate way of thinking zal ik maar zeggen. Maar hoe efficiënt is het nou echt?
Zijn alle soorten trainingen wel geschikt om digitaal te verzorgen? Welke impact wil je maken met je training en hoe ga je dit borgen?

Het ontwikkelen van je mensen houdt immers niet op in een trainingsruimte, online of digitaal. De aandacht voor groei en ontwikkeling moet er niet alleen zijn tijdens, maar ook vooral voor en na een training. Vaak wordt een training als de oplossing voor een bepaald vraagstuk gezien, maar wat is nou het échte vraagstuk en welke leerinterventie past daar het beste bij? Een training teamontwikkeling vraagt immers een andere aanpak dan een knoppentraining over een nieuwe IPhone.

Dus als je vol in gaat zetten op digitaal opleiden, dan moet daar wel een helder en concreet doel achter zitten. En niet geheel onbelangrijk: wat is voor de organisatie precies de meerwaarde van een online training versus de klassikale of blended training? Als je goed voor ogen hebt wat je visie op opleiden is en weet welke behoeftes je werknemers hebben, dan is je keuze voor de juiste leerinterventie onderbouwd, en dus makkelijker gemaakt.

En waarom ik denk dat het klassikaal trainen nooit passé zal zijn? Omdat we sociale dieren zijn. De gesprekjes bij het koffieapparaat, de spontane kennisdeling, de persoonlijke en waardevolle gesprekken. Het lijkt wellicht niet zo belangrijk te zijn, maar dit zijn wel de momenten die het verschil maken. Je versterkt immers je sociale band en je vergroot het begrip en het vertrouwen naar elkaar toe. En persoonlijk vind ik ‘fysiek’ lesgeven fijner, want zelfs met videotrainingen mis je de nuance in de non-verbale communicatie, terwijl dit van essentieel belang is om elkaar te ‘lezen’ en dus beter te begrijpen.

En wat vind jij? Is klassikaal trainen volgens jou ook echt passé?

Wil je meer weten over blended learning? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met Marco – m.dacruz@coniche.nl