Werken op afstand: 8 tips!

Rik Bronswijk is Senior Consultant en Partner bij Coniche en schreef een blog met 8 tips voor werken op afstand.

Velen van ons zijn al een jaar voornamelijk thuis aan het werk. De voordelen hiervan hebben we ondertussen wel ervaren: minder reistijd, flexibel omgaan met je werktijden, etc. De nadelen wegen echter steeds zwaarder. Echt een gevalletje ‘laatste loodjes’. Steeds vaker hoor ik mensen die er doorheen zitten, er echt even tussenuit moeten, die de collega’s en zelfs de automatenkoffie missen… Hieronder een 8-tal tips voor iedereen, maar vooral voor leidinggevenden, die op afstand moet werken.

8 Tips

  1. Extra tijd: aandacht geven kost online meer tijd dan offline. Hou daar rekening mee in je agenda en organiseer het contact. Dagstarts, koffiemomentjes, pubquizen en vrijdagmiddag borrels. Beter te veel dan te weinig.
  2. Oog voor het individu: minstens één keer per week een gesprek wat niet over werk gaat maar gewoon over hoe het echt met de ander gaat. Het is nog beter om dat fysiek te doen met een wandeling, het liefst in de natuur. Ja, dat kost extra (reis)tijd maar het geeft zoveel energie.
  3. Organiseer trainingen: Webinars, trainingen, masterclasses. Investeren in ontwikkeling is een blijk van vertrouwen en waardering.
  4. Goed ‘gereedschap’: is een 2e scherm nodig voor het werk(plezier)? Regel dat dan ook voor thuis. Niet beknibbelen om de basisuitrusting zullen we maar zeggen.
  5. Coaching: luister mee met gesprekken, online vergaderingen en geef tips en adviezen. Maak daar echt (meer) tijd voor!
  6. Concrete doelen: fysieke of emotionele afstand kan leiden tot demotivatie. Doelstellingen die te groot, te ver weg of te algemeen zijn (meer klantgericht zijn bijvoorbeeld), helpen niet. Definieer concrete, meetbare of waarneembare doelen (gewenst gedrag) en bespreek deze met regelmaat. Zo boek je stap voor stap successen en dat motiveert.
  7. Omarm de nieuwe mogelijkheden: zoom, teams, skype, miro, web whiteboard … Digitalisering brengt ook nieuwe mogelijkheden. Online brainstormen met digitale ‘geeltjes’, in subgroepen overleggen etc. etc. Makkelijker wordt het niet, misschien wel leuker?
  8. Controle modus uit: als je gewend bent zicht te hebben op wat iedereen doet, kan het lastig zijn erop te vertrouwen dat mensen thuis ook productief zijn. Laat ze ook, als het werk het toelaat, hun eigen tijd indelen. Dat is ook beter voor de werk/privé balans. Het gevoel dat er de hele dag op je vingers wordt gekeken werkt heel demotiverend.

Het ziet er naar uit dat we met elkaar nog even moeten volhouden. Als we straks weer ‘alles’ mogen zullen we vaker thuis werken dan vroeger met alle voordelen die daarbij horen. Tot die tijd is het goed om het werken, met alle beperkingen, zo aangenaam mogelijk te maken. Hebben jullie tips en suggesties? Ik hoor het graag. Neem gerust contact met mij op – r.bronswijk@coniche.nl

Aan de slag met tip 3?

Vraag de inspiratiegids aan en oriënteer je op de mogelijkheden!

    inspiratiegids