Wat wil ik nu echt? De Corona check-up

Marco da Cruz Laranjeira is Senior Trainer bij Coniche en schreef een blog over ontwikkeling in corona-tijd.

De eerste lockdown hebben we al een paar maanden achter ons gelaten. Voor zowel het bedrijfsleven als de medewerkers was snel aanpassen een belangrijk vereiste. Managers konden niet anders dan erop te vertrouwen dat hun medewerkers bleven presteren. En de medewerkers betaalden het vertrouwen terug door nog beter hun best te doen. En warempel, dat gaat voor heel veel organisaties gewoon hartstikke goed.

Precies in deze fase, sluimerde er een onrustig gevoel in mij. Het was voor het eerst in lange tijd dat ik mijzelf afvroeg of ik nog steeds met de juiste dingen bezig was. Het was zo’n intern dialoog waarin ik de plussen en de minnen tegen elkaar wegstreepte. Dit werd natuurlijk aangewakkerd door de onzekerheid die zo’n lockdown met zich meebrengt. Deze interne dialoog was fijn, het zet je weer op scherp. En ja, ik doe nog steeds wat ik het liefste doe: het begeleiden van mensen in hun dagelijkse werkzaamheden. Ik zet hiervoor mijn persoonlijke kwaliteiten in en deze worden herkend. Het aanpassingsvermogen van de mens is groot. Het online trainen is net zo ingeburgerd als het klassikaal trainen, dus voorlopig kan ik nog een tijdje vooruit…

Mijn situatie is natuurlijk niet te vergelijken met die van een ander. Maar als jij nu een pas op de plaats maakt, en inzoomt op jouw dagelijkse werkzaamheden. Gaat het, zoals eerder gesteld, ook echt goed? Want je presteert prima en je voldoet aan de gestelde bedrijfscriteria. Maar wat speelt zich onder de waterlijn af? Tot welke inzichten kom je dan? Kriebelt het al een tijdje? Krijg je nog voldoende energie van je werk? Kan je persoonlijke kwaliteiten optimaal inzetten? Waar word je blij van? Wat zijn je dromen? Hoe zie je, je leven over een aantal jaar? Wat zou je nu willen veranderen? En zo zijn er meer vragen waarop jezelf antwoord kan geven.

Een tip die ik je wil geven is om jezelf vooral te blijven ontwikkelen en uitdagen. Ik denk dat het juist nu goed is om hier nu serieus over na te denken en gevolg aan te geven. De mogelijkheden van online training en opleiding hebben de laatste periode een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het online aanbod is nog nooit zo groot geweest. Maak ruimte in je agenda en ga aan de slag! Ga het gesprek aan met mensen in je omgeving. Denk aan je partner, een vriend(in), collega of misschien je manager, die kennen je als geen ander. Ga met deze inzichten aan het werk en zet weer de eerste stappen in je eigen ontwikkeling. Corona is immers geen reden om je eigen ontwikkeling stil te zetten.

Wil je een keer sparren over je eigen ontwikkeling? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met Marco – m.dacruz@coniche.nl