Ben jij vitaal genoeg voor de 3e digitale revolutie?
We staan met z’n allen aan het begin van de grootste revolutie ooit, namelijk de 3e digitale revolutie. De samenleving verandert op dit moment razendsnel, de technologische ontwikkelingen vermenigvuldigen zich dagelijks, en deze veranderingen brengen een extra werkdruk met zich mee. Maar zijn we wel echt zo druk, of maken we ons vooral erg druk? De ideale balans kun je volgens mij creëren door mentaal volledig fit te zijn, en in mijn blog laat ik je zien hoe jij kunt werken aan je mentale fitheid.
Verandering van de samenleving
Het zal niemand ontgaan dat de technologische ontwikkelingen zich dagelijks vermenigvuldigen. Dirk Helbing, hoogleraar Computational Social Science, zei hierover: “Al deze technologieën hebben individueel al de kracht om onze samenleving te veranderen, maar samengenomen is de impact natuurlijk veel groter. De digitale revolutie gaat complete economische en sociale structuren veranderen. Niets blijft hetzelfde. Ik verwacht dat de impact van de digitale revolutie vergelijkbaar wordt met die van de industriële revolutie. Misschien zelfs veel fundamenteler en in ieder geval veel sneller.”
‘’De digitale revolutie wordt mogelijk nog fundamenteler dan de industriële revolutie’’, hoogleraar Dirk Helbing
Opkomst vitaliteit
De verandering van de samenleving brengt een extra werkdruk met zich mee. Alles moet sneller en beter in een zo kort mogelijke tijd. De meeste mensen willen niet veranderen, maar worden gedwongen door de gebeurtenissen in de maatschappij. Door de stijgende werkdruk en daarmee de toenemende stress symptomen hoor je het onderwerp vitaliteit de laatste jaren steeds meer terug in de wandelgangen. We willen met z’n allen steeds meer bereiken, maar kunnen we dat ook? Is het niet zo dat we juist voor elkaar, constant die lat willen verleggen? Een werkbare omgeving en de juiste verdeling van je energie zorgen ervoor dat je voor langere tijd plezier kunt hebben in je werk. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je sterk genoeg bent om deze veranderingen op te kunnen vangen?
De ideale balans
De ideale balans kun je volgens mij creëren door mentaal volledig fit te zijn. Dat wil zeggen dat je werktijd, relaxtijd, privétijd, familietijd en sporttijd volledig op elkaar afgestemd zijn. Ik merk om me heen dat men door de hoge werkdruk moeite heeft om de balans tussen bovenstaande onderdelen terug te vinden. Ik wil natuurlijk niet zeggen dat hard werken niet goed voor je is, maar het is van belang om de ideale balans voor jezelf helder te krijgen. Op het moment dat je bijvoorbeeld weinig tot geen relaxmomenten hebt, word je fitheid met de dag minder. Stel dat de balans voor langere tijd ver te zoeken is, dan kan dit zelfs leiden tot lichamelijke klachten of overspannenheid. Het hedendaagse multitasken zorgt voor een hogere hartslag en heeft tot gevolg dat de bloeddruk gaat stijgen. Sterker nog: door af en toe te ontspannen zorg je er juist voor dat je weer energie krijgt om weer aan het werk te gaan. Onze hersenen werken namelijk het beste als we ons maar op één ding concentreren en bewust onze actieve rust pakken. Het blijkt dat de actieve rust het geheugen verbetert en het geeft je lichaam tijd om weer te herstellen. Vergelijk het met de batterij van je telefoon!
Jouw stressniveau
Voel jij je zo nu en dan gespannen door je werk? Lig je soms ’s nachts te piekeren over bepaalde zaken die af moeten? Kom je af en toe totaal uitgeput terug van een lange werkdag? Dan is op dit moment jouw stressniveau erg hoog en is het verstandig om aan de bel te trekken en te gaan bouwen aan je eigen mentale fitheid. Hieronder beschrijf ik enkele tips die jou hierbij kunnen helpen.
Tips voor de juiste balans
- Time Management: het verdelen van je tijd en stress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Men heeft vaak het gevoel dat er gewoonweg te weinig ruimte is om te ontspannen. Door je werk en privétijd beter te verdelen, zal je efficiënter gaan werken. Concentreer je hierbij op één ding tegelijk. Plan bijvoorbeeld één keer per week een moment in waarbij je even helemaal niets doet.
- Sporten: door te sporten houd je het brein fit. Actieve beweging zorgt ervoor dat het bloed sneller gaat stromen, zodat er zuurstof vrijkomt in de hersenen. Voldoende zuurstof heeft tot gevolg dat je zaken beter kunt overzien en geeft weer ruimte voor mooie nieuwe ideeën. Probeer minimaal twee keer in de week te sporten en je zult zien wat het effect is.
- Gezond eten: Stress zorgt er helaas voor dat belangrijke voedingsstoffen uit je lichaam verdwijnen. Zorg ervoor dat je voldoende groente, fruit, vezels, water en overige mineralen en vitaminen binnen krijgt.
Reageren? Neem contact met ons op!