Step2Save sociaal wapen in de strijd tegen energiearmoede

Step2Save, een sociaal werkgelegenheidsproject van Nuon in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, is van start gegaan. Inwoners uit Amsterdam Noord krijgen gratis energiebesparingsadvies van voormalig langdurig werkzoekenden. Een win-winsituatie voor klimaat, arbeidsmarkt en de strijd tegen energiearmoede.

Step2 Save is van start gegaan in Nieuwendam (Amsterdam). Tien energie-adviseurs gaan in gesprek met de bewoners en helpen hen met oplossingen ten aanzien van hun energieverbruik. De adviseurs bieden hen een energiebesparingsbox aan, die ze op afspraak brengen en helpen installeren. Na afloop evalueren zij deze gesprekken met de bewoners. De adviseurs gaan naar de wijken Tuindorp-Buiksloot, Buikslotermeer, IJplein en Vogelbuurt. Het project wordt afgesloten eind januari 2018. De verwachting is dat in totaal 4.000 huishoudens een gratis energiebesparingsadvies ontvangen.

Bespaaradvies
Als de bewoners alle producten uit de energiebesparingsbox installeren, kan een maximale besparing van 460kg/Co2 uitstoot per box worden gerealiseerd per jaar. (bij een huishouden van 2 personen). Dat staat gelijk aan 110 wasbeurten van een wasmachine. Deze besparing staat los van de besparingstips die de adviseurs meegeven. Dit betekent uiteraard winst voor het milieu, maar leidt ook tot een lagere energierekening, waar veel huishoudens bij gebaat zijn. Dat geldt zeker voor die huishoudens die te kampen hebben met energie-armoede en geldzorgen. Problemen waar onder andere een wijk als de Vogelbuurt (de wijk in Amsterdam-Noord die inmiddels bekend is geworden van de documentaire Schuldig) mee te kampen heeft. Wethouder Vliegenthart: “Als je weinig geld hebt en in een oud tochtig huis woont dan kun je alle isolatie- en energiebesparingstips goed gebruiken. Voor deze mensen kan een kleine besparing op de energierekening, relatief een hoop geld schelen.”

Werkgelegenheidsproject
De deelnemers aan Step2Save zijn langdurig werkzoekenden. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam selecteert Nuon de kandidaten voor dit werkgelegenheidstraject. Zij komen voor 1 jaar in dienst bij Nuon en ontvangen een opleiding tot energieadviseur. Op dit moment volgen zij ook de Vakopleiding Klantcontact medewerker bij Philipse Business School. Iko Kakes, Manager Nuon Foundation: “Nuon heeft een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en wil dat ook laten zien. Met Step2Save bieden we mensen die al langere tijd naast de arbeidsmarkt staan waardevolle werkervaring. En met succes. We hebben de afgelopen 10 jaar laten zien dat dit een waardevol programma is.”

10 jaar Step2Save
Eerder werd het Step2Save project met veel succes uitgerold in onder andere de gemeenten Amsterdam en Groningen en Schagen. Sinds 2007 zijn in totaal 34.000 energie-adviezen voor sociale huurwoningen uitgebracht.