Het CV mag wel verdwijnen!

Deze blog is geschreven door Saskia Morssinkhof, Businessmanager bij Coniche.

Het vak van Recruitment ben ik ingerold. Begonnen met een berg uitgeprinte CV’s en zo’n 50 kandidaten per dag bellen met als doel de juiste persoon te vinden voor een van de vacatures. Al snel werd recruitment voor mij niet langer een baan maar een passie. Tot op de dag van vandaag krijg ik bergen energie van het spreken van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Het échte gesprek

In de loop van de jaren ontstond er ook een missie bij het werk wat ik deed en nog steeds doe. Kijk eens voorbij het CV en ga écht in gesprek. Waarom gaan werkgevers nog steeds op zoek naar de ideale kandidaat? Met een CV een sollicitatiegesprek voeren, is dat nog steeds heel erg belangrijk? Je kent de bekende one-liners wel; we zoeken iemand die minimaal 5 jaar ervaring heeft in een soortgelijke functie, HBO opgeleid is zeker een vereiste en daarnaast moet iemand bij een organisatie passen, communicatief sterk zijn en oh ja; geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Dit lijstje kan ik nog wel langer maken en ik merk aan mezelf dat ik hier steeds meer moeite mee heb en ook niet in geloof.

Natuurlijk is een bepaalde basisset aan kennis en ervaring voor veel banen belangrijk en kan je hier niet zomaar aan voorbij gaan. Toch ben ik benieuwd wat er zou gebeuren in een sollicitatiegesprek als je vooral praat met iemand over de ambitie en zijn of haar dromen. Waarvoor kom je je bed uit? In wat voor soort omgeving pas je goed? Welke aansturing vind je prettig en werkt voor jou? Kom je er zo niet veel meer achter of iemand geschikt is voor een plek in jouw organisatie? Ontbreekt het aan kennis? Als iemand intrinsiek gemotiveerd is om te leren en om te ontwikkelen, dan kan je de kennis aanleren. Ontbreekt het aan ervaring? Geef mensen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Hierdoor ontstaan loyalere dienstverbanden, dan met kandidaten die alles in de rol al hebben gedaan.

What makes you tick?

In mijn eigen sollicitatieproces bij Coniche heb ik dit mogen ervaren: er is geen CV op tafel gekomen tijdens de gesprekken. Natuurlijk mocht ik deze vooraf wel delen om een indruk te geven maar in de gesprekken werd er helemaal niet gevraagd naar ervaring of kennis maar is het veel meer gegaan over de vraag; ‘what makes you tick’? Met andere woorden; wat drijft je en waar word je blij van?

Mijn missie? Daar kan ik nu nog meer mee aan de slag… ik plan graag korte kennismakingsgesprekken met mensen die binnen het vak van klantcontact (willen) werken om te kijken of we hierin iets voor elkaar kunnen betekenen. Het mooie van mijn werk bij Coniche is dat ik nu niet alleen op die manier mag selecteren maar dat we ook opleiden, coachen én begeleiden met alle collega’s van het Kennishuis van Coniche.

De cirkel is rond!

Meer weten over Coniche Teamleiders?

Ja, ik wil graag meer lezen hierover!
Of laat je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

    coniche-teamleiders